Повече за вратите

Какво представлява вратата?

Вратата служи за блокиране на достъпа до различни помещения и входове. Тя се отваря и затваря и повечето хора смятат, че крилото е цялата врата. Всъщност то е само част от цялостната система, като в нея са включени пантите, дръжката, бравата, касата и др.

Касата е много важна, защото с нейна помощ става закрепването на вратата към стената. Тя е тази част, която служи като рамка при вход и изход. Размерите могат да бъдат разнообразни – тесни и широки, с первази или без, но каквито и да са те, винаги трябва да има каса, защото без нея няма как да се монтира врата.

Полските вътрешни врати се наложиха в последно време на пазара в България като изключително качествени. Вижте и повече за тях.

Какви модели интериорни врати съществуват?

Интериорните врати се делят на два вида, според тяхното предназначение – интериорни (вътрешни, които свързват отделните помещения в дадена сграда) и външни (служещи за вход към офиси, жилища, гаражи и всякакви постройки).

Какво означават понятията „светъл отвор“ и „зидарски отвор“?

Отворът, където ще се монтира вратата, се нарича зидарски. Той е много важен, защото от него зависи какви ще са размерите на касата. Разликата между зидарския и светлия отвор е в това, че вторият представлява отвора, през който се преминава, когато вратата вече е монтирана.

Колко голям трябва да е отворът, служещ за преминаваме през вратите?

Прието е за входните врати този отвор да бъде с размер 90х200 см, за интериорни – 80х200 см, а за врати на сервизни помещения – 70х200 см.

Какво е значението на съкращенията MDF, ПДЧ, HDF?

MDF се прави от пресовани дървени частици под високо налягане, но е със средна плътност, за да се получи по-олекотен материал. Всичко това се получава, като не се прави компромис нито със здравината, нито с качеството.
ПДЧ се прави от пресовани дървесни частици, които са слепени една за друга с помощта на качествени слепващи агенти под високо налягане. Крайният резултат са плоскости, които се използват масово в производството на мебели.
HDF се използва там, където има нужда от по-голяма устойчивост. При него дървесните частици са с по-висока плътност, което прави теглото на материала по-голямо.
Кой от изброените материали ще се използва, зависи от това, дали ще се прави вътрешна или външна врата. Върху различните материали могат да се поставят разнообразни покрития като фолио, фурнир, боя, ламинат и т.н. Всичко зависи от търсения ефект и желаната цена на крайния продукт.

Важно ли е накъде ще се отваря вратата?

Отварянето няма конкретно значение и зависи най-вече от личните предпочитания на ползвателите. В повечето случаи то зависи от това, в кое помещение има по-малко място и от коя страна е по-удобно да се отваря. Клиентите сами решават кой вариант да изберат. Има някои практики при по-специалните врати, използвани в баните, тоалетните и други специфични помещения. Те обикновено се отварят навън само с натиск, за да се улесни изхода при евентуален проблем. Съществува и мнението, че входните врати също трябва да се отварят навън, защото течението, което се образува при лоши атмосферни условия, по този начин няма да може да влезе в дома.

На кое трябва да обърнем най-голямо внимание, когато избираме интериорна врата?

Самото наименование „интериорна“ подсказва, че вътрешната врата е част от интериора в едно жилище. Тя трябва да бъде красива и естетична, като същевременно изпълнява и останалите си функции – да уплътнява добре и да създава нужната шумо и топлоизолация. Интериорната врата трябва да бъде здрава и да издържи възможно най-дълго, без да се налагат допълнителни ремонти и корекции.

Дървена врата в банята, възможно ли е?

За банята е най-добре да се използва врата от материал, който е водоустойчив, например алуминий или ПВЦ. Дори и да не се облива с вода директно, тя винаги ще бъде изложена на голямо количество влага, което ще я амортизира много бързо, ако не е влагоустойчива. Тази врата не може да е дървена, защото много бързо ще се загрози и ще започне да се използва трудно.

Какво представляват блиндираните врати?

Блиндираните врати се използват за защита срещу недоброжелатели, чиято цел е да проникнат в помещение, в което не са желани. Поради тази причина, тези врати се правят с много здрава метална конструкция, разполагат с усилващи шипове в областта на пантите и стоманени листове. Заключващите им системи са сигурни и гарантират много голяма защита.

Кое покритие е най-подходящо за външните врати?

Външните врати са изложени на пожарообразуващи атмосферни условия като сняг, дъжд и директни слънчеви лъчи. Температурите се менят рязко и могат да ги увредят много бързо. Поради тези причини металните части не трябва да са голи, а се налага да бъдат покрити с водоустойчива облицовка и да са имунизирани срещу ръжда.