Как да изберем правилната брава

Избирането на правилна дръжка за врата и комплекта за заключване на вашия дом е решение, което трябва да направите, когато заменяте, инсталирате или модернизирате вашата врата или само брава.

Съществуват толкова много и разнообразни видове, сред които да изберете типа дръжка, който ви допада и вида заключващ механизъм, който да отговаря на вашите нужди.

Интересни факти за вратите. От кога е първата запазена врата с дръжките такива, каквито ги познаваме.

Дръжката на вратата

Може би очаквате, че видовете дръжки са кръгла и квадратна, освен това обаче тя може да бъде „дръжка на лоста“ или „комплект от дръжки“, който е по-особен модел, състоящ се от дръжка, използвана при външните входни врати. Дръжките на лостовете са по-лесни за захващане от другите видове дръжки и са одобрено работно устройство. Кръглите и квадратни брави не са одобрени за тази употреба, защото те изискват здраво захващане, стягане, притискане или завъртане на китката за работа. Това разбира се не означава, че те не са подходящи за вашия дом.

Във всеки случай дръжките с лостове улесняват отварянето на вратата, особено за хора с артрит.

Трябва да се отбележат и различните начини, по които дръжките се прикрепят към комплекта за заключване. При по-стари врати тя се закрепва, като се използва винт, който захваща дръжката в квадратно резбована резба. Когато се завърти, квадратният шпиндел се завърта и задейства механизма на фиксатора. Недостатък на този стил на закрепване е, че дръжката на дюбелите често се губи и може да се завърти в ръката ви. Днес популярният метод за поставяне на дръжка на дръжката на механизма за заключване не използва никакъв винт, а по-скоро скрито устройство, наречено задържане. Този тип „без винт“ дръжка се отстранява лесно с помощта на специална техника.

Комплектът за заключване

Има огромно разнообразие от облицовки и дизайни на заключващи комплекти, но всички те се свеждат до четири основни типа:

Пасатно заключване (без заключване)

Този тип се използва за врати на общи помещения, шкафове, коридори Никоя от дръжките не може да се заключва и двете се движат свободно.

Защитен комплект за заключване (механизъм за заключване без ключ)

Този тип комплект за заключване се използва за достъп до помещения, които се нуждаят от заключване. Например някои спални и бани. Заключва се само от едната страна чрез вграден бутон, който задейства заключващия механизъм. В дръжката от другата страна има малък отвор, който позволява използването на малък авариен ключ за отваряне на вратата, ако е необходимо.

Комплект за заключване с входове за ключ (заключващ се механизъм с ключ)

Този тип заключващ комплект е заключващ се от двете страни и може да се използва с интериорни или екстериорни приложения. Вратата може да бъде заключена или отключена с помощта на дръжката отвън или отвътре, като я използвате за завъртане.

Dummy (нефункционален)

Този последен тип е по същество само дръжка и не включва или не активира никакъв тип заключващ механизъм.